Historie

Německý mikrobiolog profesor             Dr. G. Enderlein (1872-1968) působil jako kurátor berlínského zoologického muzea a je autorem více než 500 vědeckých publikací. Profesor Enderlein byl oponentem Louise Pasteura, který tvrdil, že bakterie a viry napadají naše tělo a způsobují nemoce.

Dr. Günter Enderlein vysvětloval vznik nemocí takto:

"Každá prudká změna nebo narušení vnitřního prostředí těla může jinak neškodnému mikroorganismu umožnit aby se vyvinul až do určitého stavu cyklického vývoje, do formy způsobující onemocnění..."

Dr. Günther Enderlein za použití techniky "temného pozadí" odhalil, že buňky nejsou nejmenšími živými jednotkami, ale spíše koloidy. Objevil, že buňky mají jádro nebo jeho ekvivalent. Dokázal, že krev není sterilní a bez mikrobů.

Profesor Enderlein, stejně jako mnozí jiní vědci, kterým ale nebyla věnována pozornost, dokázal, že bakterie a viry žijí v nás a množí se pouze když k tomu mají vhodné podmínky. Chorobu popisoval jako narušení symbiózy nebo dysbiózu. Dokázal, že patogenní mikroorganismy lze přeměnit na jejich nejnižší vývojová stádia a pak je vyloučit.

Je nesmyslné pouze bojovat s nemocí, zabíjet viry a bakterie, protože to představuje jen vnější, viditelný symptom. Je nutné odstranit příčinu nerovnováhy uvnitř organizmu. To ovšem vyžaduje zcela nový medicínský přístup.